Doplňky stravy s jódem na podporu štítné žlázy a metabolismu
Když se řekne jód, většině lidem se vybaví štítná žláza, protože jeho dostatek je nutný pro její správné fungování. Ale věděli jste, že je jód důležitý i pro mozek, metabolismus, spalování tuků a zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů a zubů? Příznakem, toho, že vám jód chybí může být únava, chudokrevnost, potíž se soustředěním nebo studené končetiny.
Zdroje uvádějí, že je vhodné přijímat 2 - 4 mcg na 1 kilogram hmotnosti. Čili při váze 70 kg je to 280 mcg denně. U lidé s poruchou štítné žlázy to činí asi 400 mcg denně.
V čem najdeme jód?
Množství jódu v mcg na 100 g potraviny
Višně 330 mcg.
Třešně 274 mcg.
Treska 135 mg.
Vejce (celé) 97,4 mcg.
Úhoř 50 mcg.
Makrela 45 mcg.
Špenát 20,9 mcg.
Hrách 13,7 mcg.
Hodně jódu má kopaná nebo odpařovaná sůl. Obecně však nejbohatším zdrojem zůstává kvalitní voda.
V popisu bylo použito info z knihy CO NÁM CHYBÍ - Kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle od Jiřího Janči (vydal EMINENT v roce 1992).