Mám crohna, aneb diagnóza Crohnova nemoc

Crohnova choroba je chronické vředové onemocnění jednoho i více úseků trávicího traktu, které se může šířit ve všech vrstvách střevní stěny (sliznice, podslizniční vrstva, svalová a pojivová vrstva). Může postihnout celou trávicí soustavu od ústního otvoru až ke konečníku, včetně přilehlých uzlin. Nicméně postižení úst a jícnu je velmi vzácné.
 
Nejčastěji je crohnova nemoc lokalizována na konci tenkého střeva (terminální ileum), kde je jeho na pojení na tlusté střevo (ileocekální oblast). V některých případech je postižen jenom konečník.
Pro Corhnovu nemoc je typické, že postihuje pouze určitý úsek tenkého či tlustého střeva a úseky mezi jednotlivými oblastmi mohou být zcela zdravé (tím se mimo jiné liší od ulcerózní kolitidy).
Crohnova nemoc
 

Nemoc postihuje střevo do hloubky

Pro „crohna“ je také typické, že zánět postihuje střevo do hloubky v celé šířce střevní stěny. Z toho důvodu často dochází k tvorbě abscesů a píštělí.
 
Píštěle - jsou spojky mezi střevem a dalšími orgány, mohou spojovat jednotlivé střevní kličky mezi sebou, střevo na kůži, močový měchýř či pochvu.
Absces  - je dutina vyplněná hnisem, která může vznikat v celém těle, nejčastěji však mezi střevními kličkami, v břišní dutině, okolo konečníku.
 
Vzhledem k tomu, že zánět prochází celou střevní stěnu a má po léčbě sklon k jizvení, dochází ke zúžení střeva (stenosa) nebo k úplné neprůchodnosti střevní. Postižené střevní kličky mají tendenci se spojovat, čímž vznikají srůsty mezi jednotlivými střevními úseky a tím další možnosti zúžení.
 

Příčiny vzniku Crohnovy choroby

Crohnova choroba není nakažlivá a její příčina není dosud plně objasněna.
Nejčastěji se v literatuře uvádí:
  • Genetické vlivy (asi u 5% pacientů se nemoc vyskytuje v příbuzenstvu).
  • Infekční původ – za příčinu bývá považována i řada mikroorganismů včetně plísní, bakterií a virů. Nejčastěji je zmiňována bakterie Helicobacter pylori, který způsobuje zánět žaludeční sliznice.
  • Porucha obranyschopnosti – zvýšená propustnost střevní sliznice (tzv. leaky gut syndrom).
  • Dlouhodobé působení jiných nepříznivých faktorů (užívání syntetických léků, potravinové alergie, ale také to co dýcháme).
  • Podle některých výzkumů hraje roli i poškození volnými radikály a nedostatek vitamínů C a E.
Bohužel právě fakt, že příčina onemocnění není úplně jasná znamená, že není znám ani lék. Současná léčba není tedy kauzální (léčící příčinu), ale symptomatická (léčí se pouze příznaky onemocnění, případně následky a komplikace). V tomto směru jde však výzkum velmi dopředu a dostupná biologická léčba vykazuje zajímavé výsledky, protože zasahuje na konkrétních místech zánětlivého procesu. Je rozhodně šetrnější než doposud podávané kortikoidy, antibiotika či metotrexát.
Prvním biologickým léčivem schváleným pro léčbu Crohnovy nemoci byl v roce 1998 infliximab. Pro nasazení biologické léčby musí být splněna určitá kritéria nemoci (více vám zodpoví váš ošetřující lékař).
Přistupuje se i na chirurgickou léčbu různého rozsahu.
 

Příznaky onemocnění Crohnovou chorobou

  • Úporný průjem, který může být trvalý (někdy s přestávkami) a může obsahovat krev.
  • Bolest břicha.
  • Teplota kolem 38°C.
  • Poruchy vstřebávání a následná podvýživa.
  • Steatorea (výskyt tuků ve stolici).
  • Ztráta energie a ospalost.
  • Ztráta chuti k jídlu a tělesné hmotnosti.
  • Chronické krvácení může při této nemoci způsobit anémii související s deficitem železa. Kromě vředů a zánětů se může Crohnova choroba projevovat zúžením průchodnosti střev.

Co pro sebe můžete udělat sami

Tady musím zmínit, že Crohnova nemoc je chronické zánětlivé onemocnění, jehož léčba patří do rukou lékařů. Svému tělu však můžete dopřát i něco navíc.
#zdravijemavolba
 
Podívejte se na svoji nemoc, potažmo na své tělo, z celostního pohledu, nevytrhujte střevo z kontextu celého systému. Z pohledu celostního terapeuta mě zajímá příčina. Tedy odpověď na otázku PROČ?
Spouštěčem zánětu bývá často špatná životospráva, dlouhodobý stres, dlouhodobá léčba ATB. Pan doktor Hnízdil na to má ještě krásnou otázku - z čeho v životě se můžete posr ...? VŽDY je přítomen nějaký spouštěč, který je potřeba odstranit nebo eliminovat.
 
Na jakousi doplňkovou léčbu se lidé často obracejí až ve chvíli, kdy jsou z běžného postupu frustrovaní a mají pocit, že by mohli pro uzdravení udělat něco sami. Střevo již bývá v této fázi narušené a zjizvené. Některé změny jsou již nevratné, ale cílená regenerace může velmi zkvalitnit život nemocného a udržet zánět pod kontrolou. Pokud si člověk odpoví na výše zmíněné PROČ a ze života to odstraní, může dojít k úplnému uzdravení. Tělo a jeho správně nastartované samoléčící mechanismy jsou velmi silné. Myslete na své střevo jako na zdravé.
 
Co se týče doplňků stravy, tak na "crohna" doporučujeme především přípravky vyrobené z kolostra, které mají nezanedbatelný účinek na regeneraci slizniční bariéry střeva. To je u Crohnovy choroby velmi důležité. Ideální je kombinace s probiotiky (tzv. „hodné“ střevní bakterie), jejichž deficience u Crohnovy choroby je prokázána. 
Při tvorbě píštělí doporučujeme užívání zinku v chelátové vazbě (30 – 50 mg denně).
U lidí s Crohnovou chorobu dochází v důsledku špatné absorpce k nedostatku vitaminu K. Ten je ve velkém množství obsažen ve vojtěšce.
 

Pohled čínské medicíny

Jen krátký exkurz, jak se na zánětlivá onemocnění střevního traktu dívá východní medicína.
 
Příznakem onemocnění je průjmovitá, hlenovitá a krvavá stolice, někdy je až hnisavá. Přítomno je pálení konečníku. Jsou to symptomy, které mohou ukazovat na příčinu dle diferenciace TČM, a to HLEN a HORKO (tzv. horký toxin). Ten se usídlí ve střevech a tam postupně destruuje střevní sliznici.
Nasazují se tedy byliny a směsi, které hlen a horko vylučují. Toto patří do rukou zkušeného terapeuta čínské medicíny, ale určitě je dobré se nad tím takto zamyslet. 
Jsou totiž potraviny, které jsou vyloženě hlenotvorné, kam patří např. banán nebo mléčné výrobky. Je tedy dobré je v jídelníčku eliminovat.
 
V čínských herbářích najdete běžně členěné byliny dle toho, že např. vylučují horko a vlhko nebo zvedají pokleslý jang apod. Je to celkem pochopitelné i pro nás. Když se totiž začnu lidí ptát co přesně uvnitř cíti, tak mi většinou přesně definují patogen. Může to být chlad, sucho, vlhko, vítr atd. 
 
Mezi takové "vylučovače" vlhkosti patří např. pórnatka kokosová nebo slzovka obecná. Obě mám velmi ráda, protože jsou schopny jít velmi do hloubky. Více vám však popsat nemohu. Jednalo by se již o zdravotní tvrzení, a to mi aktuální legislativa zakazuje. Možná se tomu budu časem věnovat na svém blogu prirodni-lekarna.cz
 
Takto shrnuto do pár řádků se to zdá celkem jednoduché, ale často je to dlouhodobá práce.
 

Jak na jídelníček

Vždy apeluji na změnu životního stylu a biologického rytmu.
Důležitý je přiměřený příjem tekutin (nejlépe neperlivé vody a bylinné nedráždivé čaje).
Jezte pravidelně a v malých dávkách. Jídlo si rozdělte nejméně do 5 dávek v intervalu 3 – 3,5 hodiny.
 
U Crohnovy choroby se uplatňujte tzv. bezezbytková dieta, která není nijak přísná, ale je nutné dodržovat určité zásady.
Zařaďte do jídelníčku hodně vařené zeleniny (nedoporučují se papriky, okurky, cibule, česnek). Obohaťte svoji výživu o papáju. Z ovoce lze jíst oloupaná jablka, oloupané broskve, vše je vhodné nějak tepelně upravit. Můžete žvýkat několik semen na podporu trávení.
 
Během akutního stádia jezte organicky vyprodukovanou stravu, v páře vařenou zeleninu a dobře uvařenou hnědou rýži, proso (jáhly) a ovesné vločky.
 
Z mas jsou vhodné všechny libové druhy, jako je drůbež, králík, telecí, ryby a některé druhy vepřového a hovězího. Maso by mělo být vařené nebo dušené, rozhodně ne smažené. Dlouhodobě vylučujte nakládaná masa (uzené, zvěřina).
 
Jako přílohy jsou vhodné brambory, těstoviny nebo menší porce rýže. Zcela nevhodné jsou luštěniny. Pečivo se doporučuje spíš bílé, jako jsou rohlíky, veky či housky, a ne příliš čerstvé. Celozrnné chleby obsahují velké množství nestravitelných zbytků.
 
Mezi jídla, která jsou nevhodná, patří potraviny obsahující vyšší množství nestravitelných zbytků. V rostlinné stravě je to především vláknina, u živočišných produktů jde o různé kližky a šlachy.
 

Úplně vyřaďte:

Mléčné výrobky včetně sýrů.
Nakládané zelí a kvasnicové výrobky.
Dráždivé, silně kořeněné, nadýmavé, tučné a zejména s přepalovaným tukem a individuálně nesnášené.
Alkohol (malé množství piva nebo sklenička červeného po jídle je dovolena), nepijte bílé víno a destiláty.
Nekuřte (nemůžete-li bez kouření vydržet, nekuřte nalačno).
Kofein, nekvalitní čokoláda, nápoje sycené oxidem uhličitým.
Kukuřice.
Margaríny.
Nevhodné ovoce pro pacienta s crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou jsou druhy s pecičkami a slupkami.
Další zajímavé informace najdete na stránkách České gastroenterologické společnosti.
 
 

Zdroje:

Informační brožura Všeobecné zdravotní pojišťovny.
 
Časopis VADEMECUM zdraví.

Za naší nabídky