Glycerolum

Rostlinný glycerin je běžnou součástí přírodních tuků (což jsou např. oleje) a přirozeně se vyskytuje i v našem těle.
 
Vzniká jako vedlejší produkt výroby při zahřátí rostlinných tuků bohatých na triglyceridy (sójový, palmový nebo kokosový olej) společně se silnou zásadou, jako je například ethanol. Molekula glycerinu se „odtrhne“ od mastných kyselin, smísí se s vodou a vytvoří se sladká tekutina bez zápachu, která vzhledem a hustotou připomíná bezbarvý sirup. Chemicky mluvíme o propan-1,2,3-triolu, tedy trojsytném alkoholu.
 
Využívá se v kosmetice velmi běžně, hlavně díky svým hydratačním účinkům. Váže na sebe vodu, umožňuje dalším látkám rychle se vstřebat do pokožky a pomáhá pleti si vlhkost udržet v sobě. Výsledkem je pak hebká, jemná a vláčná pokožka. Je tedy častou součástí krémů, ale najdeme jej i v zubních pastách.
 
Synonyma: GLYCERIN, PROPAN-1,2,3-TRIOL