Homocystein - měřit či neměřit? Toť otázka

V poslední době je v celostním přístupu stále více slyšet o vlivu hladiny homocysteinu na naše zdraví. Existuje totiž stále více důkazů, že velká skupina zdánlivě nesourodých nemocí má příčinu v nitrobuněčné metabolické poruše, při které vzniká v nadměrném množství toxická látka - homocystein.
 
Teorie o homocysteinu byla několika vědeckými studiemi opět vyvrácena a odborné kruhy považují měření homocysteinu za zbytečné, protože zvýšená hladina ukazuje pouze na deficit kyseliny listové, nikoliv na možnosti, že by to mohlo být příčinou kardiovaskulárních nemocí.
 
Velkým propagátorem vyšetřování homocysteinu byl MUDr. Karel Erben, který za prosazování neověřené metody léčby nádorů snížením hladiny homocysteinu, obdržel v roce 2007 od českého klubu Sisyfos Bronzový balvan.
Máme tu tedy dva tábory a každý tvrdí svoji pravdu. A jak už to tak bývá, pravda bude pravděpodobně někde uprostřed.

Co je homocystein

Homocystein je produkt rozpadu esenciální aminokyseliny menthioninu. Hladina homocysteinu je obvykle kontrolována třemi enzymy, z nichž dva jsou závislé na přítomnosti kyseliny listové v organismu. Kyselina listová je pak důležitým doplňkem, který se používá pro jeho případné snižování. To samo o sobě může být faktem, proč se homocystein nikdy nestane tak proslulý jako cholesterol, přestože mnohé patologické důsledky jsou podobné. Na samotné kyselině listové se moc velký business neudělá. Konspirace? Možná.
Odvážné zdroje tvrdí, že zvýšená hladina homocysteinu v krvi znamená totéž, co otrava krve. Vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za chorobami jako infarkt (obecně zvýšené riziko vzniku trombů), cévní choroby či chronický únavový syndrom. Dokonce se v určitých zdrojích uvádí, že zvýšená hladina homocysteinu může za vznik demence.
Pořád jsme však u otázky, zda je zvýšený homocystein skutečnou příčinou potíží nebo jen ukazatelem, že tělu chybí kyselina listová. Přemýšlíme-li však selským rozumem, je dobré vědět, jak vysokou hladinu homocysteinu máme. Pokud bude zvýšený, může nám to ukázat, že něco není v pořádku.

Jak homocystein vzniká

Homocystein vzniká jako mezičlánek v důležitém biochemickém cyklu lidského nitrobuněčného metabolismu. Jeho úkolem je dodávat pro chemické procesy v buňkách nenahraditelné součástky, které slouží k udržení života.
Životnost částic homocysteinu je při správné funkci cyklu velice krátká. Při poruše této složky metabolismu se homocystein v buňkách hromadí, přechází do krve a pravděpodobně vyvolává rozličná poškození. Popravdě, je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Pokud bychom šli hluboko do biologie a biochemie, tak bychom možná mohli dojít i k tomu, že tento toxický metabolit může vyústit v to, čemu dnes říkáme civilizační choroby. 
  
Podle současných poznatků je zvýšená hladina homocysteinu podmíněna jak geneticky, tak hormonálně nebo toxickými vlivy.
Z velké části bude na vině pravděpodobně z velké části strava. Zvýšený příjem živočišných bílkovin, průmyslově zpracovaná strava a také pokles příjmu tří vitamínů –  B6, kyseliny listové a B12 – které zajišťují jeho proměnu v neškodící látky. 
Zajímavý by byl i výzkum, který by se zaměřil na používání toxických látek v kosmetice a jejich vliv na metabolismus homocysteinu. Jenže tento výzkum musí někdo financovat a z prodeje kyseliny listové to zřejmě nepůjde.
Zajímavý by byl i výzkum, který by se zaměřil na používání toxických látek v kosmetice a jejich vliv na metabolismus homocysteinu. Jenže tento výzkum musí někdo financovat a z prodeje kyseliny listové to zřejmě nepůjde.
Homocystein

Cesta k nápravě

Rozhodně nelze tvrdit, že zvýšená hladina homocysteinu stojí za každým "civilizačním" onemocněním. Dokonce, i když vám naměří zvýšenou hladinu, nemusí to být vůbec znamenat, že je příčinou. I přesto moje doporučení zní, nechte si změři homocystein. Je to jeden z mnoha ukazatelů, který má určitou vypovídající hodnotu.
 
Nechte si změřit homocystein hlavně při těchto potížích:
  • Zvýšená hladina cholesterolu (v praxi se mi běžně ukazuje, že snížením homocysteinu dojde i ke snížení cholesterolu, a to i v případě, že máte "cholesterol v rodině").
  • Křečové žíly a hemoroidy (cévní výstelka - endotel, může být toxickým homocysteinem atakována a tím se oslabuje, lehce pak vznikají výhřezy).
  • Poruchy trávení a žlučníkové obtíže (tyto problémy často souvisejí s tukovým metabolismem, který s homocysteinem souvisí).
  • Kolísavý či vysoký krevní tlak.
  • Stavy po mozkové mrtvici či infarktu.
  • Máte v rodině genetické dispozice ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
TIP
Rozhodně nehodlám tvrdit, že zvýšený homocystein stojí za nádorovým onemocněním. Klidně si ho však změřit nechte. Při zvýšené hodnotě není od věci zařadit produkty pro jeho snížení do výživového plánu.
 
K tomuto tématu pak ještě doporučuji přečíst tyto dva články:
 
 
O změření hladiny homocystinu můžete požádat svého praktického lékaře. Pokud odmítne nebo nebude vědět, co po něm chcete (i to se stává), tak si můžete vyšetření nechat udělat sami. Cena se pohybuje od 300 do 800,- Kč.
 
Hodnoty
Referenční rozmezí             5,0 - 12,0 µmol/l
V literatuře se uvádějí menší rozdíly v koncentraci homocysteinu dle věku, kdy např. horní hranice referenčního rozmezí u 70-letých pacientů stoupá až ke 14 µmol/l.
Důležité je říci, že měření homocysteinu musí být provedeno do půlhodiny po odběru, jinak budou výsledky zkreslené.

Co když vám naměří zvýšený homocystein

Potěšujícím faktem je, že zvýšenou hladinu homocysteinu můžeme celkem lehce normalizovat. Především je nutné organismu dodat látky, které hrají důležitou roli v metabolismu homocysteinu. Jedná se především o kyselinu listovou a vitaminu B6 a B12.
V doplňcích stravy hledejte tyto formy. Jedná se o kvalitnější, aktivní a vstřebatelnější formu daného vitamínu:
 
Kyselina listová - ne folic acid, ale L-methylfolát vápenatý.
B6 - ne pyridoxin, ale pyridoxal-5′-fosfát.
B12 - ne kyanokobalmin, ale methylcobalamin
Kyselina listová je obsažena v tmavě zelených listech zeleniny, v mrkvi, kvasnicích, játrech, žloutku, meruňkách, avokádu, dýních, fazolích a celozrnných obilovinách. 
Vitamin B6 v pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích, otrubách, játrech, rybách, sójových bobech, neloupené rýži, vejcích, ořechách, ovesných vločkách, melase, zelí, kapustě, pohance a listové zelenině.
Vitamin B12 se vyskytuje v játrech, hovězím, vepřovém a rybím mase, vejcích, mléku, mléčných produktech.
 
Pokud máte k článku dotazy nebo vám v něm něco chybělo, napište nám do ePoradny.
V některých zdrojích je apelováno na působení homocysteinu na rychlou tvorbu vrásek. Jsou to známky destruktivního působení homocysteinu na vazivová vlákna zpevňující kůži. Proto než začnete kupovat drahé kosmetické preparáty, přemýšlejte o své hladině homocysteinu.

Homocystein a těhotenství

Na PubMedu jsem také narazila na výzkum, kde je homocystein testován u těhotných žen v souvislosti se zvýšeným rizikem preeklampsie. Tato studie zkoumala hladiny folátu (kyselina listová), vitaminu B12 a homocysteinu a jejich souvislost s výsledkem porodu s preeklampsií (PE).
Studie zahrnovala 450 normotenzních kontrol a 350 žen s PE (vyšší KT). Ženy s PE pak byly dále klasifikovány na ženy rodící v termínu (224) a předčasně (126). Po porodu byla odebrána krev a pupečníková krev pro měření hladin B9, B12 a homocysteinu.
Zvýšená hladina homocysteinu byla naměřena pouze u žen ve skupině s PE. U normotenzních nikoliv, tam byly hladiny B9 a B12 naprosto v pořádku.
Studie naznačuje, že hladiny mikroživin u matky jsou u žen s PE změněny.
 
Stručně řečeno, naměří-li vám v těhotenství vyšší KT a máte riziko preeklampsie, nechte si změřit hladinu homocyteinu. Pokud bude vyšší, suplementujte B9 a B12. Pozor na vhodnou formu - viz text výše.
ZDROJ
Článek byl sepsaný ze zdrojů MUDr. Karla Erbena a vyhledáváním na PubMed.com zadáním homocystein level.
 
AUTOR
Mgr. Jana Kubíčková

Z naší nabídky