390 Kč
Trápí vás zácpa?
Všechny směry celostní medicíny považují střeva za základ zdraví. Jakmile nepracují správně, projeví se to na celém organismu. Zároveň při řešení prakticky jakékoli chronické nemoci, zejména tam, kde je zapojený imunitní systém, začíná léčba vždy od střev.
Proto bych se dnes chtěla věnovat pro někoho možná choulostivému a nepříjemnému tématu a tím je stolice. Důležité je si uvědomit, že je to výsledek procesu těla s tím, co jsme do něj vložili - doslova. Mělo by být pro nás přirozené tento produkt pokaždé alespoň letmo zkontrolovat a zpozornět při jakékoli abnormalitě. Průjem většinou každý z nás pozná a nebývá problém s určením příčiny a jeho řešením. Horší to bývá se zácpou. Tou trpí spousta lidí (a většinou jen vlivem špatné stravy) a někdy o tom nevědí. A někdy si toho jsou velmi dobře vědomi.
Jak se pozná zácpa?
Frekvence chození
Pojďme si v první řadě říct, jaká je normální frekvence chození ,,na velkou". Několikrát jsem slyšela, dokonce i z úst lékařů, že normální je chodit i dvakrát za týden. To je absolutní nesmysl! Uvědomte si, kolikrát denně jíte a jaké množství jídla za den sníte. Vyloučení stolice by mělo přicházet minimálně jednou, ideálně dvakrát až třikrát za den. Většinou se tak děje ráno a po větším jídle. Jakmile je četnost nižší, tak to, co je určené k exkreci zůstává ve střevech příliš dlouho, dochází ke kvasným a hnilobným procesům a jejich toxické produkty dráždí stěnu střeva. Ta se postupem času stává propustnější a dochází k pronikání látek, jež měly být dávno pryč, do našeho těla. Játra a ledviny pak mají mnoho práce to zase všechno dostat ven, cítíme se unavení a často se objevují kožní problémy - hlavně ekzémy a akné. Trpí i naše imunita a jsme náchylnější k nemocem a alergiím. Střevní mikrobiom se mění - začínají převažovat hnilobné bakterie, což vede k nadýmání a plynatosti. Zanesené střevo rovná se zanesené celé tělo.
Vzhled stolice
Další faktor, který nám hlásí zácpu, je vzhled naší stolice. Pro jeho zhodnocení slouží dobře grafická pomůcka - tzv. bristolská stupnice. Existuje více zpracování - většinou se za ideální považuje číslo 3 - 4.
Prostě by ,,to" mělo vypadat trochu jako banán. Hladký válcovitý tvar, bez prasklin, rýh, nebo příměsí, hnědá barva (ne žlutá, oranžová, červená nebo černá, pokud jste zrovna neměli řepu nebo borůvky :)). Bobek by měl bez většího úsilí v celku vyklouznout, ponořit se na dno mísy a neumazat ji. Jakmile je stolice ve formě tvrdých bobků, nebo hodně popraskaná, znamená to že zůstala ve střevě příliš dlouho a vstřebalo se z ní hodně vody. Špatně ale je i když je trvale řídká nebo ,,načechraná" - tam může být problém s trávením určité potraviny, nebo dysbióza - nerovnováha bakterií.
Pocit v břiše
Důležitý ukazatel je i náš pocit v břiše. Asi nás napadne, že bolesti břicha, křeče a nadýmání signalizují, že něco není ok. Nucení na stolici by mělo být přiměřeně silné, ale ne absolutně neodkladné a bouřlivé (to bývá například při syndromu dráždivého střeva). Pro vypuzení stolice byste neměli vynakládat velké úsilí, většinu práce má vykonat střevo svou peristaltikou. A nakonec je důležitý pocit po. Měli byste se cítit příjemně vyprázdněni. Příliš malé množství stolice, přetrvávající pocit plnosti, obtíže při vyprazdňování - to všechno signalizuje zácpu.
Jak z toho ven?
Pokud jste se poznali v některém z příznaků, je potřeba práci střev zlepšit. Můžete si udělat i malý test tzv. rychlosti tranzitu. To znamená, že sníte nějakou výrazně barevnou potravinu - např. řepu nebo borůvky a počkáte, až se vám barva objeví ve stolici. Tak dlouho trvá průchod vaším střevem. U dospělého by to mělo být přibližně 14 - 24 hodin.
Pokud jste jinak zdraví, většinou postačí k úpravě vylučování změna stravy. Kouzlo spočívá v dostatku vlákniny a tekutin. Potraviny bohaté na vlákninu jsou dnes notoricky známé. Základ vašeho jídelníčku by měly tvořit celozrnné obiloviny a luštěniny a alespoň půl kila zeleniny a ovoce denně. Zeleniny by mělo být o něco víc, než ovoce (kvůli obsahu cukru) a minimálně polovina by měla být tepelně upravená (zejména v zimě). Takhle jednoduché to je. Takto bude vaše strava dostatečně objemná a vlákniny bude dost, aby se střeva rozhýbala.
Důležitý je i dostatek tekutin. Když málo pijeme, obsah střev nám doslova vyschne a zkuste protlačit suchou hmotu suchou trubicí, půjde to ztuha. Aneb suchým korytem kámen neprotlačíte.
Připravte se na to, že pokud jste doteď zdravé stravě moc nedali, náhlá změna a velký přísun vlákniny a luštěnin může způsobit nadýmání. Vaše trávení si musí zvyknout začít vylučovat dostatek enzymů a i střevní mikroflóra se musí přizpůsobit. Chce to čas, lépe je začít zvolna a postupně přidávat. Můžete si pomoct hořčinami jako je hořec, pelyněk, jablečník, artyčok nebo pampeliška kořen. Střevní mikroflóru můžete podpořit probiotiky.
Lidé trpící chronickou zácpou často inklinují k užívání laxativ. Jednorázové použití nemusí být na škodu, ale opakované dlouhodobé používání projímadel může být návykové. Snadno se tak dopracujete k takzvanému línému střevu a závislosti na laxativech. V případě potřeby doporučuji přirozeně projímavé potraviny - skvělé jsou vařené švestky (čerstvé i sušené), meruňky, hrušky, podušené jablíčko se skořicí nebo namočená lněná semínka. Ve zdravých výživách seženete sušenou jablečnou vlákninu, inulin, nebo psyllium.
Nejvíce práce ale uděláte tím, že budete správně jíst, na jídlo se budete soustředit, správně žvýkat a nebudete se přejídat. Pak vám vaše střeva poděkují.
Nezapomínejte na to důležité - trávení začíná již v ústech.