Vápník - kdy je vhodné uvažovat o suplementaci vápníku?

Kdybych měla vybrat jeden minerál u kterého je problematické suplementování, byl by to vápník. Problém totiž nebývá v jeho dostatku či nedostatku, ale ve vstřebávání, což je v podstatě neměřitelný faktor. Regulace kalcémie (udržování sérové hladiny vápníku) je v těle navíc přísně regulována a z jeho doplňování vůbec nemusíme mít prospěch.

Čím je pro nás vápník důležitý

  • Je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů, ale také důležitou složku všech svalů (křeče nemusí být jen důsledkem nedostatku hořčíku).
  • Je základním minerálem pro regulaci krevního tlaku.
  • Reguluje krevní srážlivost a propustnost cévních stěn.
Denně ho potřebujeme přimout 1 - 1,5g (u těhotených žen se uvádí až 2g). Většina vápníku je uložena v kostech, jen asi 1% je ve krvi.
Vapnik-doplnky-stravy
Doplňky stravy s obsahem vápníku však vůbec nemusí být správnou volbou, ať už pro svoji nevhodnou formu nebo nevhodný "terén" uživatele. Pravě problematičnost suplementování, ale zároveň jeho velká důležitost pro tělo, mě přivedla ke studiu tkáňových solí. Kdy právě přirozená forma vyskytující se v přírodě jako apatit (fosforečnan vápenatý), fluorit (fluorid vápenatý) a sádrovec (síran vápenatý) jsou možná nejlepší formou doplňování. Navíc každý má trochu jiné funkce a jeho nedostatky mají jiné projevy. U mě vedou i před chelátovými vápníky.
 
Důležité u buněčných (tkáňových) solí je to, že jsou potencované a proto působí v organismu jako minerální buněčné funkční prostředky, nepotřebují ke zpracování trávící trakt a hlavně zlepšují absorbovatelnost odpovídajících minerálních látek z potravin. Nejsou přímo suplementací, ale spíše takovou informací, co má tělo s danou látkou dělat. A to je u vápníku naprosto zásadní.
 
Jedním z velkých přírodních zdrojů vápníku je také houba auricularia (Jidášovo ucho), ale o tom dále v článku.
Při nedostatku vápníku v krvi si ho tělo začne odebírat z kostí. Zajímavé je pořadí - čelisti, žebra, obratle, kosti končetin. 1)

Silné kosti a zuby

Pro kosti je možná mnohem důležitější vitamin D a také kyselina listová. Na tu bychom v souvislosti s kvalitou kostí a zubů neměli nikdy zapomínat.
 
Vitamin D je pro kosti důležitý hlavně proto, že reguluje vápník. A tady nastává první problematická situace. Vitamin D se musí v ledvinách přeměnit na aktivní formu. Tuto přeměnu však může zpomalit nebo úplně zablokovat vysoké množství vápníku. Příjem vysokého množství vápníku ze stravy, jako jsou mléčné výrobky nebo suplementace vysokých dávek vápníku, může způsobit snížení aktivní formy vitamínu D. A ten je zase potřebný pro vstřebávání toho vápníku. 2)
 

Nedá mi to, abych neuvedla i nějaké souvislosti.

Z pohledu TČM za kvalitu kostí odpovídá čchi Ledvin. 
V západní medicíně jsou ledviny zásadním metabolizátorem jak vápníku, tak důležitého vitamínu D.
Hladinu vápníku a jeho regulaci vitamínem D by měly sledovat hlavně ženy v menopauze a po ní. Čínská medicína menopauzu popisuje jako postupné ubývání jinové složky Ledvin.
Kost je pojivová tkáň jejiž matrice se skládá hlavně z kolagenu typu I, který poskytuje pevnost v tahu. Vápník a fosforečnany leží mezi kolagenovými vlákny a zajišťují pevnost v tlaku.
V otázce kostí je tedy dobré sáhnout po fosforečnanu vápenatém (CALC PHOS) a ve formě tkáňové (buněčné) soli je právě suplementace velmi bezpečná. Tyto soli slouží jako stavební dělníci při stavbě domu, kteří zkušeně zpracovávají dodaný materiál.

V obraze nedostatku fosforečnanu vápenatého se mohou objevit bílé skvrny na nehtech, skřípání zubů, řídnutí kostí, růstové bolesti u dětí, kazivost zubů nebo suchost očí a sliznic. Často se objevuje přecitlivělost na změny počasí. 3)

Vápník ve stravě

Nejbezpečnějším příjmem vápníku je strava. Potraviny s vysokým obsahem vápníku jsou - celer, chia, mák (lžička máku může obsahovat až 10% doporučené denní dávky), sardinky, luštěniny (hlavně fazole a čočka), mandle, rebarbora a fíky.
Jak jsem nastínila na začátku článku, tak velkým zdrojem vápníku je houba auricularia.
 
TČM
Auricularia auricula (heimuer, kikurage, boltcovka ucho Jidášovo, boltcovka bezová)
Chuť: sladká
Čchi: vyrovnaná
Tropismus: žaludek, játra, tlusté střevo
  • doplňuje čchi a krev 
  • osvěžuje krev a zastavuje krvácení
  • zvlhčuje suchost a zprůchodňuje střeva
  • uvolňuje stažené šlachy
  • nadlehčuje tělo
  • oživuj síť spojniček

Staří čínští léčitelé nic nevěděli o vápníku a jeho funkci (řídit srážení krve), ale pozorováním a zkoušením účinků této houby popsali působení. Až v pozdějších dobách se přišlo na to, že houba je velkým zdrojem vápníku.

Na 100g sušené houby může být až 320 mg vápníku. 4)

Vápník-ve-strave

Endokrinní systém a další faktor vstupující do vstřebávání vápníku

Na vstřebávání vápníku se podílí i štítná žláza, konkrétně parathormon (PTH), který je produkován hlavními buňkami příštítných tělísek. Ten reguluje hladinu vápníku v krvi. Když tělo zjistí sníženou hladinu vápníku, zajistí zvýšenou syntézu parathormonu a naopak. Syntézu PTH stimuluje zvýšená koncentrace fosforečnanů. Podobnou funkci na sekreci má i hořčík, ale jeho účinek je mírnější.
 
Cílové tkáně PTH jsou ledviny, kosti, zuby a střevo. Tyto struktury jsou významné pro regulaci kalcémie, obsahují specifické receptory, které podléhají down-regulation. Kalcémie (udržování sérové hladiny kalcia) je v těle přísně regulovaná. 5)
 
Ve štítné žláze se také tvoří kalcitonin, jehož koncentrace stoupá při nadměrném množství příjmu vápníku a snižuje tak hladinu vápenatých iontů. Je takovým soupeřem parathormonu.

Poměr vápník x hořčík

Tuto kombinaci jsme dříve běžně nacházeli v doplňcích stravy. 
V knize Jiřího Janči, Co nám chybí, když .... (viz zdroj 1) najdete, že pokud je nadměrný příjem vápníku a v těle není dostatek hořčíku a navíc strava obsahuje velké množství šťavelanů (např. brusinky, jahody, rebarbora a kyselé ovoce a zeleniny), zakládáte si na vznik močových kamenů. 
Janča uvádí, že ideální poměr Ca : Mg je 2 : 1. Poté se několik let trvalo na poměru 1 : 1. A nové věděcké poznatky ukazájí, že je lepší tyto látky užívat odděleně a poměry jsou odvislé od toho, jako formu jste zvolili.
 
Důležitý je také důvod, proč tyto látky užíváte. Zda již tam je nějaký problém a vy již máte zvýšenou potřebu nebo je chcete doplnit jen v rámci běžné stravy jako podporu pro zdravé fungování. V nízkých dávkách klidně mohou být dohromady. Pokud již užíváte větší množství vápníku a hořčíku, dejte si tam rozmezí alespoň 3 hodin a jednoho jídla mezi tím. Vyjímkou pak ještě může být, pokud přípravek obsahuje bór, který trochu mění vstřebávání vápníku a hořčíku.
 

Vápník a hořčík, vztah jin a jang

Vápník a hořčík prostě představují dynamické partnerství, které prospívá našemu tělu mnoha způsoby. Jsou na sobě závislé při vstřebávání do buněk a vylučování z buňky ven. Spolupracují na udržení zdravých kostí a zubů a také na funkci nervů a svalů. Pokud jde o vápník, je to všechno o síle a struktuře. Vápník je nezbytný pro vývoj a udržení silných kostí a zubů, ale také hraje roli při srážení krve, svalové funkci a nervové signalizaci. Na druhou stranu je hořčík uklidňující minerál, který pomáhá uvolnit svaly a nervy, podporuje zdravý krevní tlak a reguluje srdeční rytmus.

Jak tedy bezpečně suplementovat?

Máte-li zvýšenou potřebu vápníku, např. v důsledku řídnutí kostí nebo z důvodu regulace krevního tlaku či srážlivosti krve, můžete zkusit tento náš tip.

Posilující nápoj
 
V průběhu dopoledne vypijte cca 250 ml tohoto "drinku"
 
K tomu každý den vycucat 4 tablety Calc Phos. Můžete je rozupustit i do toho nápoje, ale průběžné vycucání je účinější.
 
 
Podávejte alespoň 3 měsíce a dejte nám vědět, zda se vaše výsledky měření kostí zlepšily.

Diferenciace vápníku dle TČM

Obecně minerály mají chladivou povahu. Vápník určitě patří mezi ty nejchladivější.
 
Přes den (jang) je hladina vápníku velmi stabilní, ale v noci (jin) dochází k jeho poklesu. Noční křeče mohou být důsledkem nedostatku vápníku, nejen hořčíku. 
 
Velmi často je to deficitní minerál u postmenopauzálních žen (jin).
 
Trochu tomu odporuje popis Calcicum phosphoricum v knize Minerální soli Dr. Schüslera. Ten Calsium phosphoricum řadí mezi zahřívací soli, protože uvolňuje svalové napětí a tím zlepšuje prokrvení. Z toho důvodu se doporučuje třab v případě, kdy se symptomy zhoršují působením chladu nebo zmírňují působením tepla, např. při nachlazení při studeném a vlhkém počasí, chladu a průvanu. Při nedostatku hydrogenofosforečnanu vápenatého se dostavuje chuť na slané (slaná chuť je řazena k Ledvinám) nebo na maso. 6)
 
Nicméně, pokud něco diferencujete jako jin a jang, vždy to musí být ve vztahu k něčemu.
Vztah hořčík - vápník
Zde představuje vápník aktivní, energizující prvek, zatímco hořčík představuje prvek uklidňující. Pokud jde o vápník, je to všechno o síle a struktuře. Vápník je nezbytný pro vývoj a udržení silných kostí a zubů, ale také hraje roli při srážení krve, svalové funkci a nervové signalizaci, což jsou jangové aspekty oproti hořčíku. Ten pomáhá svaly a nervy uvolnit, podporuje zdravý krevní tlak a reguluje srdeční rytmus. Pomáhá transportovat vápník dovnitř a ven z buněk a zajišťuje, že správné množství vápníku je přítomno tam, kde je potřeba, a nehromadí se na nesprávných místech. Hořčík také podporuje imunitní systém a podporuje zdravé trávení, což jsou spíše jinové aspekty.
Vztah vápník - vitamín D
V tomto vztahu je vápník jin. Vitamín D představuje jangový aspekt. Přezdívá se mu sluneční vitamín. Je poměrně zahřívající, dodává teplo a qi. 
Vztah jin a jang mezi těmito minerály je nezbytný pro naše celkové zdraví a pohodu. Vápník představuje aktivní, energizující prvek jang, zatímco hořčík představuje uklidňující, vyrovnávající prvek jin. Když jsou tyto minerály v rovnováze, cítíme se uzemnění a vycentrovaní, se zdravou rovnováhou energie a klidu.
 
Teplota: chladná (jang v jin)
 
Tropismus: Ledviny (asi bych sem dala i Srdce)
 
Funkce: rozprouďuje stagnace krve, doplňuje jin/jang Ledvin, uklidňuje SHEN.
 
ZDROJ:
 
1) Janča J., Co nám chybí - kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle, EMINENT 1991, ISBN 80-900302-4-6
2) Truplová, Trupl, Bunkové soli, str. 204, 205, BIOMINERAL 2022, ISBN 978-80-973194-34
3) Heepen, Günther, Schüsslerovy minerální soli, FONTÁNA 2022.
4) Webové stránky online - https://wholefoodcatalog.info/nutrient/calcium/mushrooms/high/ - převzato 2.2.2025
5) Webové stránky online - https://www.wikiskripta.eu/w/Parathormon - převzato 2.2.2025
6) Kellenberger R, Kellenberger Ch., Kopsche F., Minerální soli Dr. Schüsslera, Brána k tělesnému a duševnímu zdraví, str. 33 - 34, FONTÁNA 2018, ISBN 978-80-7336-915-6
Jana
Autor článku Mgr. Jana Kubíčková
 
Na trhu s doplňky stravy se pohybuji od roku 2002. Byliny aktivně studuji od roku 2010. Nejdříve na 1. škole tradiční čínské medicíny a následně formou různých postgraduálních kurzů. Je to nikdy nekončící studium, které v sobě nese jak exaktní vědu, tak využívání intuice. A stejný přístup mám i k vitamínům a minerálům. Jejich diferenciace dle TCM mi pomáhá mnohem více porozumět jejich funkci a účincích jak na tělo, tak na psychiku.