135 Kč
Čínská dietetika v moderním světě
Čínská dietetika v moderním světě
Praktická příručka zdravé výživy podle TČM.
Vynikající dílo od MUDr. Ludmily Bendové, které stojí za prostudování. Vzhledem k velmi srozumitelnému podání autorky, může kniha posloužit nejen praktikům TČM, ale i těm, kteří se chtějí o své zdraví aktivně začít starat sami.
Publikace obsahuje jak vysvětlení základů tradiční čínské dietetiky, tak mnoho receptů, což potěší hlavně ty, jež chtějí rovnou začít vařit a jíst.
Dobrou chuť.
Popis
Ukázka z knihy
Hroznové víno - PUTAO
POVAHA, CHUŤ: Má vyrovnanou povahu, sladkou a kyselou chuť.
VLASTNOSTI: Zvyšuje čchi a posiluje krev (hlavně tmavé odrůdy). Používá se při léčvě revmatismu a artritidy, i v případě příznaků chladu. Je močopudné a léčí bolesti při močení. Prospívá játrům i v případě záněu a žloutenky. Obklad z rozmačkaných čerstvých hroznů se používá zevně na hnisavé rány a musí se měnit každých 8 hodin, neboť brání pomnožení škodlivých mikroorganismů. Léčebně působí dávka 30 gramů horznového vína denně, v akutních případech i dvojnásobek tohoto množství.
UPOZORNĚNÍ: Výrazné a nadměrné požívání hroznů může snížit ostrost zraku.
Datlě - WULOUZI
POVAHA, CHUŤ: Teplé povahy a sladké chuti.
VLASTNOSTI: Zahřívají střední ohniště a prospívají čchi. Tiší kašel a posilují trávení.
BADYÁN - BAJIAO HUXIANG
POVAHA, CHUŤ: Teplé povahy a pikantní, sladké chuti.
VLASTNOSTI: Vstupuje do drah sleziny-slinivky a ledvin. Ohřívá jang, rozptyluje chlad a harmonizuje čchi.
POUŽITÍ: Používá se při chladu ve středním ohništi se zvracením a bolestmi břicha, dále při stagnaci čchi v tenkém střevě, při kýlách (hernia), při slabostech ledvin a bolesti v bedrech. Je užitečný i u bolestí při močení. Používá se také při zácpě doprovázené nafouknutým břichem a zadýcháváním.
UPOZORNĚNÍ: Nadbytek badyánu může podle tradice zranit oči a provokovat výsev vředů. Nedoporučuje se při nedostatečnosti jin (horkost dlaní a chodidel, noční pocení, nespavost)-
- Velikost balení
- 108 stran / vazba paperback
- Značka
- Knihy
Čínská dietetika v moderním světě