DOJO - čas ovládaný ZEMÍ

DOJO je název pro období, které je jakýmsi přechodem do dalšího prvku. Je ovládáno ZEMÍ, což je celkem logické, protože právě ZEMĚ v sobě nese transformaci (změnu).

Ohnivé DOJO

V období cca 26.7 - 17.8 jsem v ohnivém DOJU. To představuje přeměnu z ohně (období srdce) na kov (období plic).
 
Jangová energie ohně pomalu klesá a pomalu začíná stoupat jin. I náš kalendář to ví a říká nám to pranostikou "Anna přináší chladná rána", čímž přichází babí léto. V TČM vnímáme, že jinová energie je na začátku svého vzestupu a začíná pomalé uzavírání se do sebe. 
Člověk je neoddělitelnou součástí přírody a následování jejich cyklů je základ v pěstování zdraví. A je jedno, zda to pojmenujeme jako DOJO nebo se budeme řídit našimi pranostikami.

Co znamená toto období pro naše těla?

DOJO-slezina-spleen-zeme
V těle je horkost z léta, která by tam neměla zůstat, aby pak nepoškozovala KOV (plíce a tlusté střevo). Pokud horkost v těle zůstane, může se objevit zácpa, suchá pokožka, sucho v ústech, suchý kašel. I když může být chladněji, oblékejte se stále lehčeji, aby tělo trochu prochladlo mělo šanci vyloučit horko. Ten chlad si užívejte, v tomto období je přítelem.
 
Je to ideální čas na otužování. I pokud patříte mezi slabší konstituce a trend otužování se vám ani trochu nelíbí, tak v tomto období (cca do podzimní rovnodennosti) se nemusíte bát. A třeba si ráno jen opláchněte obličej studenou vodou.
Jak bylo řečeno výše, tak DOJO je spojeno s elementem ZEMĚ. Je tedy dobré jej využít pro posílení sleziny a žaludku. Je to také doba, kdy se při správné úpravě jídelníčku mnohem lépe hubne. A kdo má silný střed, tak málokdy tloustne a hlavně neřeší v životě blbosti, protože kráčí pevně po zemi a ví kam.
 
Jezte co nejvíce jednoduše. Zeleninu tepelně upravujte. Období studených melounů a okurkových salátů je už za námi. Hodně eliminujte mléčné výrobky (ano, patří sem i zmrzlina), bílou mouku a smažené pokrmy.

Vhodné potraviny

Vhodné potraviny pro období ZEMĚ jsou definované jako sladké či fádní chutě a žluté barvy. Já je občas definuji, jakože jsou trochu "jalové". Patří sem jáhly, pohanka, cizrna, polenta, quinoa, celozrná rýže, ječné kroupy a ječené těstoviny nebo veškeré luštěniny. Taky kedlubny, květák či dýně.
 
Nejdůležitější zásadou je střídmost, pestrost, kvalita a pravidelnost. Zde platí více než kdy jindy "pij do polopita a jez do polosyta". Snižte také příjem cukru a kynutých dobrůtek v podobě buchet. 
 
Zdravé stravování je také o tom, že nad jídlem nepřemýšlíte a uvolníte se u něj. Hloubat nad obsahem živin a kalorií také ZEMI neprospívá. Nejezte hlavou, ale břichem.
Ode mne asi neuslyšíte asketické rady ke stravování. Bylo by to kázání vody a pití vína. Ale období DOJO sesnažím respektovat a malinko se omezit. Zkuste to taky. Uvidíte, co to udělá s vaším trávením a pocitem energie.
 
A chcete-li nahlédnout do tajů povahy potravin, tak doporučuji PŘÍBĚHY ČESKÝCH SUPERPOTRAVIN. To pochopení co je "studená" a "horká" strava je s touto knihou velmi jednoduché. Potraviny totiž mají určitou "energetickou teplotu". Okurka je "studená" i když se zahřeje a hovězí je teplé, i když si dáte tatarák.

Co naše psychika

Země znamená stabilitu - stát nohami pevně na zemi být v klidu a ve svém středu. My bychom toto období měli využít k tomu stejnému - ke zklidnění a vyrovnání sebe sama. Přípravou na další cyklus. 
 
Pokud je střed slabý, nemáme rádi sami sebe. 
 
Výzvou pro DOJO je tedy znovu přijmout sami sebe, mít se rádi a podobně jako dítě žít zcela přirozeně v přítomném okamžiku, důvěřovat vlastním pocitům a jen tak prostě být teď a tady.

Z naší nabídky